26 Aralık 2010 Pazar

NEW YORK'TA NOEL KUTLAMALARI SEHRİN SOĞUK HAVASINI ISITTI:)

Noel haftası, bu yılki aşırı soğuklara rağmen ABD'nin New York kentinde her yıl olduğu gibi yine renkli kutlanıyor. Ülkede en önemli tatil haftası olarak kabul edilen Noel haftası nedeniyle kentte pek çok ev ışıklarla süslenirken, Manhattan sokakları da Noel Babalar, çam ağaçları, kar tanesi figürleriyle donatıldı.
25 Aralıkta kutlanan Noel tatilinin olduğu hafta, dünyada en renkli kutlamaların yapıldığı kentlerin başında gelen New York'a bu yıl da çok sayıda yerli ve yabancı turisti çekti. ABD'nin Doğu yakasında etkili olan aşırı soğuklara rağmen turistler ve New Yorklular, kentte Noel kutlamaların yapıldığı yerlere akın ediyor.


Manhattan'da Noel kutlamalarının en önemli yerlerinden biri olan tarihi Rockefeller Center binasının avlusundaki dev çam ağacı ve buz pateni pisti, bu yıl da turistlerin en gözde yeri oldu. 1933 yılından beri her yıl Kanada'dan getirilen dev çam ağacının yerleştirildiği Rockefeller plaza, buz pistinde kayanlarla birleşince, görenleri hayran bırakan bir manzara oluşturdu. Noel haftasında artan turist sayısıyla birlikte izdihamın yaşandığı tarihi plazanın önünde, binlerce insan hatıra fotoğrafı çektirmek için birbiriyle yarıştı.



Kentin önemli alışveriş yerlerinden 5. Cadde'deki mağazalar da Noel'e özel vitrin süslemeleriyle ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Dünyaca ünlü markaların bulunduğu 5. Cadde'de tatil için özel olarak hazırlanan vitrinlere yapılan harcamaların yüz binlerce doları bulduğu öğrenildi. Özel tasarımcıların dizayn ettiği Manhattan vitrinlerinde, özellikle çocukların ilgisini çekebilmek çeşitli gösteriler düzenleniyor, kuklalar ve müziklerle hikayeler anlatılıyor, bazı semboller minyatürlerle yansıtılarak öyküleştiriliyor.


Manhattan'da bulunan St. Patrick Katedrali de Noel haftası dolayısıyla özel olarak hazırlandı. 1858 yılında yapımına başlanan ve 20 yılda bitirilen 131 yıllık tarihi katedral, her yıl olduğu gibi bu yıl da Noel'de ülkedeki Hristiyanlar kadar turistlerin de en çok ziyaret ettiği yerlerden biri oldu. Mumlarla donatılan katedrale gelenler, hem dua etti, hem de hatıra fotoğrafı çektirdi.




New York'taki dünyaca ünlü Times Meydanı da yılın en önemli haftasında kalabalıkları ağırlıyor.
Hristiyanlık inancına göre İsa'nın doğduğu gün kabul edilen 25 Aralık, Noel Bayramı olarak kutlanıyor. 25 Aralık gününün resmi tatil olduğu ABD'de, Noel haftası kentlerde coşku içinde kutlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder